Sociale Zekerheid

Update in de bouw- en schoonmaaksector: registratieplicht voor werkende vennoten en zelfstandige helpers.

21 augustus 2024
Er was reeds bekend dat vanaf 1 juli 2024 een nieuwe maatregel in werking zou treden binnen de bouw- en schoonmaaksector. Intussen is er meer duidelijkheid over de details van deze maatregel: wie valt hieronder en wat moet je doen? Vennootschappen en zelfstandigen met een eenmanszaak die actief zijn in deze sectoren zijn verplicht om de gegevens van hun werkende vennoten en helpers te registreren. Hiermee hoopt de overheid de controles op arbeidsrelaties en de handhaving van de sociale wetgeving te verscherpen. Benieuwd wat dit nu precies voor jou betekent? Wij leggen het je uit!

Registratieplicht?

Alle werkende vennoten of helpers binnen jouw organisatie die een activiteit uitoefenen in de schoonmaak- of  bouwsector* moeten, sinds 1 juli 2024, geregistreerd worden bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Het is de vennootschap/zelfstandige, jijzelf dus, die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de verplichte registraties en niet de werkende vennoten of de helpers zelf.  Bovendien zijn ook projectontwikkelaars hieraan onderworpen van zodra er werken in onroerende staat worden gefactureerd.
* Wil je de volledige, gedetailleerde lijst raadplegen van de activiteiten die behoren tot het toepassingsgebied van de inschrijvingsverplichting? Dat kan hieronder.

Maar wat wordt nu precies bedoeld met een werkende vennoot?

Wel, in de context van de registratieplicht zijn dit alle personen die:
  • minstens 1 aandeel bezitten in een vennootschap;
  • in België persoonlijk een reële activiteit uitoefenen binnen die vennootschap;
  • voor deze activiteit niet aangegeven worden in het stelsel van de loontrekkenden op het ogenblik waarop deze activiteit wordt uitgeoefend.
Kort samengevat is een werkend vennoot dus een aandeelhouder van de vennootschap, die een activiteit uitoefent in de vennootschap en die deze activiteit niet als werknemer maar als zelfstandige uitoefent. 
Opgelet, want ook een bestuurder kan tegelijk een werkend vennoot zijn. Dat is zo wanneer een bestuurder aandeelhouder is van de vennootschap en daarenboven ook “operationele” activiteiten uitoefent binnen de vennootschap.
Voor vennoten die geen enkele activiteit uitoefenen in de vennootschap (‘stille vennoten’) is er geen registratieplicht

Ook helpers die een zelfstandige bijstaan moeten geregistreerd worden.

De registratieplicht geldt ook voor de zelfstandige eenmanszaken die binnen de bouw- en schoonmaaksector beroep doen op één of meerdere helpers. Ook bij deze registratieplicht gelden er enkele uitzonderingen. Voor helpers binnen onderstaande categorieën moet men niet voldoen aan de registratieplicht:
  1. de meewerkende echtgeno(o)t(e)(n);
  2. helpers zonder verzekeringsplicht als zelfstandige.

Hoe voldoe je aan de registratieplicht?

Je dient onderstaande gegevens van alle werkende vennoten of zelfstandige helpers te registreren én bij te houden in de KBO. Dat doe je online via de My Enterprise-toepassing.
  • De identificatiegegevens:
  1. de naam;
  2. de voornaam;
  3. het rijksregisternummer of bis-nummer van de werkend vennoot.
 
  • De begin- en einddatum van zijn/haar activiteit als werkende vennoot of helper in de geregistreerde entiteit natuurlijke persoon.
  1. Bij de start van de activiteit: vóór het ogenblik waarop de werkende vennoot zijn/haar activiteiten in de vennootschap begint als werkend vennoot.
  2. Op het einde van de activiteit: ten laatste binnen de 15 dagen volgend op de datum van het einde.
De registratie van werkende vennoten of helpers die al vóór 1 juli 2024 actief waren én van deze die vanaf 1 juli 2024 tot en met 31 december 2024 actief worden, moet tegen uiterlijk 31 december 2024 in orde zijn. Deze timing staat in het teken van een overgangsmaatregel. Wordt een vennoot of helper actief vanaf 1 januari 2025, dan is de registratie verplicht vóór de aanvang van de activiteit.

Mogelijke sancties bij niet-naleving?

Registreer je de werkende vennoten of zelfstandige helpers niet? Of doe je het incorrect? Dan loop je het risico op een administratieve geldboete van €500,00 tot €4.000,00 per vastgestelde overtreding. Daarnaast is het zelfs zo dat wanneer je een onderneming in de bouw- of schoonmaaksector hebt, je deze registratie wellicht sowieso moet doen, ook als je geen helpers hebt.  Zelfs in de situatie waar je enig bestuurder/ werkend vennoot bent, dien je dit voor jezelf in orde te brengen. 
Het is duidelijk: het maken van fouten kan je maar beter vermijden. Zorg er dus zeker voor dat je tijdig aan deze verplichting voldoet.
En daar helpen onze PIA-experts jou maar al te graag bij! Heb je na het lezen van dit artikel vragen? Of wil je graag wat hulp bij jouw registratie?  Aarzel dan niet om contact op te nemen met een PIA-kantoor in jouw buurt. We luisteren met plezier naar jouw vragen en wijzen jou de weg.

Meer weten over onze diensten?

We helpen je graag verder.

Contacteer ons