Bouw

Aangepaste Wet Laruelle: meer ondernemersvrijheid voor architecten.

30 juli 2024
Na de jarenlange inspanningen van Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) komt er eindelijk een einde aan de “(fiscale) discriminatie” binnen de architectensector. Dankzij de gewijzigde wetgeving, krijgen architecten namelijk meer ondernemersvrijheid. Een echte boost voor de sector als je het ons vraagt. Benieuwd wat dit nu precies voor jou betekent? Onze experts leggen het je uit.

Beperkingen, fiscale discriminatie en nood aan modernisering.

Vóór de wetswijziging 12 juni 2024 werden architecten geconfronteerd met verschillende beperkingen op hun ondernemerschap. Zo mochten ze alleen maar nevenactiviteiten uitvoeren die direct gerelateerd waren aan architectuur. Daarnaast was er ook sprake van “(fiscale) discriminatie”: doordat architecten niet als vennootschap in het bestuur van een Laruelle-vennootschap konden zitten, hadden ze een nadelige fiscale positie. Het gevolg? Architecten konden hun potentieel niet volledig benutten en liepen inkomsten mis.
De bestaande wetgeving was duidelijk verouderd en sloot niet meer aan bij de huidige behoeften en mogelijkheden van de architectensector. Architectenverenigingen zoals Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) hebben dan ook jarenlang gepleit voor de nodige aanpassingen. Want de groeiende vraag naar geïntegreerde diensten en de wens om creatieve talenten ook buiten de traditionele architectuuropdrachten te benutten, maakten de nood aan modernisering van de wetgeving hoog.

Versoepelde voorwaarden zorgen voor meer ondernemersvrijheid.

Op 12 juni 2024 was het dan eindelijk zover: in het Belgisch Staatsblad werd de Wet van 3 mei 2024 tot wijziging van de wet van 20 februari 1939 op de bescherming van den titel en van het beroep van architect en van de wet van 26 juni 1963 tot instelling van een Orde van architecten gepubliceerd.
Deze aangepaste wet brengt diverse positieve veranderingen met zich mee:
  1. Uitbreiding van Activiteiten
    • Nieuwe mogelijkheden: architecten mogen nu, naast hun architectuuropdrachten, ook andere activiteiten uitvoeren zolang deze niet onverenigbaar zijn met het beroep van architect, zoals bvb. het ontwerpen en op de markt brengen van meubels.
    • Beperkingen: het installeren van meubels op maat blijft verboden omdat dit de rol van aannemer omvat.
  2. Aandeelhouderschap
    • Veranderingen: meer dan de helft van de aandelen en stemrechten moet nu in handen zijn van architecten (i.p.v. 60% zoals voorheen). Dit biedt ruimte voor externe investeerders en de betrokkenheid van levenspartners zonder de controle te verliezen.
    • Uitsluitingen: aandeelhouders mogen geen architect-ambtenaren of aannemers van openbare of private werken zijn.
  3. Bestuur
    • Bestuurssamenstelling: niet-architecten kunnen ook bestuurders zijn, mits meer dan de helft van de bestuurders architecten zijn.
    • Uitsluitingen: ook hier mogen de aandeelhouders geen architect-ambtenaren of aannemers van openbare of private werken zijn.
  4. Einde fiscale discriminatie: architecten kunnen nu als vennootschap in het bestuur van een Laruelle-vennootschap zitten, wat fiscaal voordeliger is bij het uitkeren van tantièmes.
Het is duidelijk: deze aanpassingen markeren een belangrijke stap vooruit voor de architectensector in België. Door de vergrote ondernemersvrijheid kunnen architecten hun creativiteit en zakelijke potentieel beter benutten. En dat komt niet alleen de architecten zelf ten goede, maar ook hun klanten en de bredere markt.  
Zit je na het lezen van dit artikel met vragen of onzekerheden? Aarzel niet om contact op te nemen met een PIA-kantoor in jouw buurt. Wij helpen je graag verder.

Meer weten over onze diensten?

We helpen je graag verder.

Contacteer ons