Corporate finance

De rekening-courant: waarom en hoe je dit als ondernemer moet gebruiken.

Tamara Verboven
12 september 2024
Als ondernemer draait je zakelijke succes niet alleen om de omzet en winst, maar ook om hoe je jouw financiën beheert. Eén van de tools die hierbij vaak over het hoofd wordt gezien, is de rekening-courant. Wat is dat precies? En hoe gebruik je het? We leggen het je graag uit.  

Wat is een Rekening-Courant?

Een rekening-courant is een zakelijke rekening die niet alleen voor dagelijkse betalingen wordt gebruikt, maar ook de financiële interacties tussen jou als ondernemer en je bedrijf zichtbaar maakt. Heb je geld aan je vennootschap geleend? Dan staat dat als vordering op de rekening-courant. Heb je geld van je bedrijf gebruikt voor privédoeleinden? Dan zal dat op de rekening-courant als schuld worden geboekt.
Stel je voor dat je een privé-investering doet die je tijdelijk met bedrijfsfondsen financiert. Bijvoorbeeld de aankoop van een nieuwe laptop die je zakelijk én privé gebruikt. Door het aankoopbedrag op de rekening-courant als schuld te boeken, behoud je een overzicht en blijf je hierover transparant.

Hoe kan je de Rekening-Courant gebruiken?

  1. Flexibel kasbeheer
De rekening-courant fungeert als een dynamisch instrument dat je helpt bij het beheren van de dagelijkse geldstromen tussen je privé en zakelijk vermogen. Heb je tijdelijk privé geld nodig? Dan kan je het via de rekening-courant van je bedrijf lenen. Heb je zakelijk een tekort? Dan kan je privé bijstorten. Deze rekening biedt dus, vooral bij cashflow-uitdagingen, een enorme flexibiliteit.
Een voorbeeld:
Je verwacht een grote betaling van een klant, maar deze is vertraagd en ondertussen moet je wel jouw leveranciers betalen. Dan kan je via je rekening-courant snel privégeld inbrengen, zonder ingewikkelde leningsprocedures.
2. Credit- en debetrente: een fiscaal slimme zet
Heb je geld aan je bedrijf geleend? Dan kan je hierop een marktconforme rente vragen die we ‘de creditrente’ noemen. Dit kan een slimme manier zijn om een vergoeding te ontvangen voor je investering in je eigen bedrijf, zolang de rente marktconform blijft. Belangrijk: ook op de creditrente is er een roerende voorheffing van 30% van toepassing.
In 2024 is de marktrente voor een rekening-courant lening 8,02%. Als jij als bedrijfsleider geld uitleent aan je vennootschap, kan je dus die rente ontvangen. Dit is vaak fiscaal aantrekkelijker dan dividenden uitkeren.
De andere kant van het verhaal bestaat natuurlijk ook: als je geld opneemt van je vennootschap, moet je een marktconforme rente betalen. Dat noemen we ‘de debetrente’. Betaal je een lagere rente of geen rente? Dan wordt het verschil als een voordeel van alle aard (VAA) beschouwd dat bij je belastbaar inkomen wordt opgeteld.
Opgepast: een negatief saldo op je rekening-courant kan fiscale implicaties hebben. De fiscus kan een tekort namelijk zien als een niet-marktconforme lening, waardoor je hogere belastingaanslagen riskeert. Stel dat je een debetstand van €50.000 met een lage rente hebt, dan kan de fiscus dit beschouwen als een voordeel van alle aard en zal je extra belastingen moeten betalen. Door de rente marktconform te houden, voorkom je deze situatie.
3. Een kredietlijn
Banken bieden vaak de mogelijkheid om een rekening-courantkrediet af te sluiten waarmee je tijdelijk in het rood kan gaan. Iets wat ideaal werkt als een financiële buffer voor onverwachte uitgaven. Je krijgt bijvoorbeeld de kans om een grote voorraad in te kopen tegen een aantrekkelijke korting. Het geld van een grote klantbetaling komt echter pas volgende maand binnen. Door het rekening-courantkrediet in te zetten, kan je de voorraad nu al aanschaffen en de lening later aflossen.
Maar let op: het is belangrijk om deze kredietlijn verstandig te gebruiken vanwege de vaak zeer hoge rente!

Waarop moet je letten?

  1. Marktconformiteit: De rentes die je toepast, moeten marktconform zijn. Anders riskeer je dat rente-aftrekken worden verworpen of dat je extra belastingen betaalt op een voordeel van alle aard.
  2. Schriftelijke overeenkomsten: Leg afspraken vast met schriftelijke contracten, zeker bij grotere bedragen. Dit vermindert de kans op discussies met de belastingadministratie en biedt je juridisch bewijs.
  3. Regelmatige monitoring: Hou je rekening-courantstanden en -transacties regelmatig in de gaten, zo voorkom je verrassingen bij belastingcontroles. Een PIA-boekhouder helpt je hierbij met plezier.
Het is duidelijk: de rekening-courant is een krachtig instrument dat verder gaat dan een eenvoudige betaalrekening. Door het slim in te zetten, kan je zorgen voor financiële flexibiliteit, fiscale optimalisaties en een gezonde kasstroom.
Heb je na het artikel vragen of wil je graag onze hulp? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een PIA-kantoor in jouw buurt. We wijzen jou met plezier de weg.

Meer weten over onze diensten?

We helpen je graag verder.

Contacteer ons