Door een btw-wetswijziging geldt er vanaf 1 januari 2024 een meldingsplicht voor de gemengde btw-plichtige die de algemene pro-rata toepassen. Hierdoor krijgt de Belastingdienst nieuwe munitie om meer gerichte btw-controles uit te voeren op de gemengde btw-plichtige. Vooral de medische en paramedische dienstverleners kunnen hier een belangrijk ‘slachtoffer’ van worden. Onze Btw Desk-experts zetten de belangrijkste punten voor je op een rijtje.
Weinig tijd? In deze video vertelt onze expert jou de belangrijkste punten.
Neem je liever alles rustig door? Lees hier de details.
Men spreekt over een gemengde btw-plichtige wanneer een btw-belastingplichtige handelingen uitoefent die zowel zijn onderworpen aan btw, als hiervan zijn vrijgesteld. Op het ene deel van de activiteiten moet men dus btw aan en op het andere deel niet.
Maar let op: want alleen het deel van de activiteiten waarop men btw aanrekent, heeft het recht op aftrek van de btw m.b.t. de hieraan verbonden aankopen en investeringen. Het recht op aftrek van de btw is m.a.w. dus beperkt in omvang en zal nooit 100% bedragen.
Methodes voor het berekenen van de recht op aftrek.
De wetgeving voorziet twee methodes om het recht op aftrek van een gemengde btw-plichtige te berekenen: de methode van de algemene pro-rata en de methode van het werkelijk gebruik.
De algemene pro-rata is kortweg een breuk met in de teller de omzet die aan de btw is onderworpen en in de noemer de totale omzet. Het resultaat van deze breuk bepaalt het percentage dat je aan btw op je aankopen kan aftrekken gedurende dat kalenderjaar. De methode van het werkelijk gebruik veronderstelt dat je per factuur nagaat of er sprake is van belastbare of vrijgestelde omzet. Bij belastbare omzet heb je recht op aftrek van de btw op deze aankoop. Bij vrijgestelde omzet heb je dit recht niet.
Meldingsplicht voor elke gemengde btw-plichtige.
1 januari 2023
Sinds 1 januari 2023 is elke btw-plichtige die de methode van het werkelijk gebruik toepast, verplicht om de Belastingdienst hiervan op voorhand in te lichten. Deze kennisgeving moet elektronisch gebeuren via het formulier E-604B en dit binnen de termijn die de wet voorziet.
Naast de elektronische kennisgeving moet de btw-plichtige ook extra informatie aan de Belastingdienst bezorgen. Want alleen zo kunnen ze onderzoeken of de toepassing van de methode van het werkelijk gebruik wel gerechtvaardigd is. Onze PIA-experts helpen je graag bij het verzamelen van de nodige input.
1 januari 2024
Vanaf 1 januari 2024 wordt de meldingsplicht uitgebreid naar o.m. de btw-plichtige die de algemene pro-rata toepast. Dit betekent dus dat elke gemengde btw-plichtige vanaf 01/01/2024 rekening moet houden met de meldingsplicht.
Let dus op voor enkele belangrijke én strakke deadlines:
Als een gemengde btw-plichtige kwartaalindiener vanaf 1 januari 2024 de methode van het werkelijk gebruik wenst toe te passen, moet hij/zij hiervan ten laatste op 31 maart 2024 melding maken bij de Belastingdienst. Voor maandaangevers is dit ten laatste op 31 januari 2024. De kennisgeving kan ook voor 1 januari 2024 gebeuren, maar het zal pas uitwerking hebben vanaf deze datum.
Voor een gemengde btw-plichtige die op 31 december 2023 de algemene pro-rata toepast, wordt er in een overgangsregeling voorzien. Voor deze btw-plichtige moet de kennisgeving ten laatste op 31 juni 2024 worden ingediend.
Verscherpte controles vanaf 1 januari 2024
Aangezien de Belastingdienst nu vroegtijdig over belangrijke informatie van de gemengde btw-plichtige bezit, mogen we ons verwachten aan gerichte én verscherpte controles. Als de Belastingdienst van oordeel is dat de toegepaste of vooropgestelde methode van btw-aftrek aanleiding geeft tot ongelijkheden, kan hij de methode retroactief weigeren via een gemotiveerde beslissing met mogelijks een belangrijke btw-factuur tot gevolg.
Ben je een gemengde btw-plichtige? Dan is het dus van groot belang om samen met je btw-adviseur proactief te onderzoeken wat voor jou de gepaste aftrekmethode is en of deze al dan niet voldoende is onderbouwd.
Hiervoor kan je rekenen op de Btw Desk-experts van PIA Group. Onze specialisten hebben namelijk speciaal voor jou een Btw Medic Scan ontwikkeld. Na afloop van deze scan weet u perfect of u uw recht op aftrek van de btw maximaal heeft benut en wat u precies moet melden aan de Belastingdienst.
Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen jou met plezier bij deze complexe materie.
Gerelateerd nieuws
Ontdek al het nieuwsMeer weten over onze diensten?
We helpen je graag verder.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief