Btw

Btw verlegd: wat moet je ermee als ondernemer?

Glenn Van Hemelrijck
20 mei 2025
Btw verlegd
Ben je ondernemer en krijg je plots een factuur zonder btw, maar met de vermelding "btw verlegd"? Of moet je zelf zo’n factuur opstellen, maar weet je niet goed hoe? Geen paniek: het systeem van verlegde btw is logisch zodra je het doorhebt. In dit artikel leggen we stap voor stap uit wat btw verlegd betekent, wanneer het van toepassing is, wat je op je factuur moet zetten en hoe je het verwerkt in je boekhouding.

Wat betekent btw verlegd?

Bij een gewone factuur rekent de leverancier btw aan en stort die later door aan de overheid. Maar bij een verleggingsregeling gebeurt dat anders: de btw-verplichting verschuift naar de afnemer van de prestatie. De leverancier rekent geen btw aan en het is de afnemer die zelf de verschuldigde btw moet aangeven en betalen via zijn eigen btw-aangifte.
Kort gezegd: jij zet geen btw op de factuur. Het is de klant die de btw zelf opneemt in z’n btw-aangifte.

Wanneer is btw verlegd van toepassing?

De btw-verleggingsregeling is in meerdere situaties van toepassing. En belangrijk: het is geen keuze, maar een verplichting. Hier de nodige aandacht aan besteden tijdens het opmaken van facturen, is dus essentieel. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende situaties:

1) Werken in onroerende staat – binnen België

Laat jouw klant werken uitvoeren aan een bedrijfsgebouw zoals bijvoorbeeld elektriciteitswerken, dakwerken of renovaties? Dan moet je een factuur sturen zonder btw en moet de klant de btw zelf verleggen.
Let op: de regeling geldt alleen als de klant een btw-nummer heeft en periodieke btw-aangiften indient. Check dus of je klant effectief aan die voorwaarden voldoet.

2) Intracommunautaire leveringen of diensten – binnen de EU

Lever je goederen of diensten aan een btw-plichtige onderneming in een andere EU-lidstaat? Ook dan is de btw verlegd. Jij factureert zonder btw, de klant geeft de btw aan in zijn eigen lidstaat. Ook hier moeten bepaalde voorwaarden zijn voldaan.

3) Andere specifieke gevallen

In België zijn er nog enkele andere situaties waarin de btw wordt verlegd, zoals bij leveringen, door buitenlandse bedrijven, van goederen die hier in België zijn gelegen. Maar dat komt minder vaak voor. Bovendien wordt dit vaak verward met intracommunautaire handelingen.
Voor de meeste ondernemers is werken in onroerende staat de situatie waarin btw-verlegging het vaakst voorkomt.

Wie moet de btw aangeven?

Het antwoord is eenvoudig:
  • De leverancier (degene die de factuur opstelt): factureert zonder btw en zet de juiste vermelding op de factuur.
  • De klant (afnemer): geeft de btw aan in z’n eigen btw-aangifte.
De klant moet de btw dus zelf aanrekenen én, als hij recht op aftrek heeft, meteen ook aftrekken. In boekhoudtaal heet dit de ‘verleggingsregeling met recht op aftrek’.
Een voorbeeldje?
Je bent een loodgieter en voert werken uit voor een andere onderneming. Die klant is btw-plichtig. Jij stuurt een factuur zonder btw, met de correcte vermelding. Je klant geeft de btw aan in z’n aangifte én recupereert ze meteen, als hij volledig aftrekgerechtigd is.

Hoe vermeld je een verlegde btw op je factuur?

De correcte factuurvermelding hangt af van de situatie. Maar dit zijn de meest voorkomende vermeldingen:

Bij werken in onroerende staat (in België):

“Verlegging van heffing. Bij gebrek aan schriftelijke betwisting binnen een termijn van één maand na de ontvangst van de factuur, wordt de afnemer geacht te erkennen dat hij een belastingplichtige is gehouden tot de indiening van periodieke aangiften. Als die voorwaarde niet vervuld is, is de afnemer ten aanzien van die voorwaarde aansprakelijk voor de betaling van de verschuldigde belasting, interesten en geldboeten”
Daarnaast moet je:
  • Het btw-nummer van de klant op de factuur zetten
  • Geen btw-bedrag vermelden
  • Wel het totale bedrag exclusief btw vermelden

Bij intracommunautaire diensten:

“Btw verlegd” of in het Engels: “Reverse charge”
Ook hier moet je:
  • Het btw-nummer van de klant op de factuur zetten
  • Geen btw-bedrag vermelden
  • Wel het totale bedrag exclusief btw vermelden
Een correcte factuur is niet alleen belangrijk voor je eigen boekhouding, maar ook als bewijs bij een eventuele controle.

Hoe verwerk je verlegde btw in je boekhouding of btw-aangifte?

De verwerking hangt af van je rol in de transactie: ben je leverancier of klant? In beide gevallen moet de btw correct worden aangegeven in de btw-aangifte.
Als leverancier :
  • Je factureert zonder btw
  • Je vermeldt de handeling in het juiste vak van je btw-aangifte (bv. vak 44, 45 of 46)
  • Gaat het om een intracommunautaire levering van een goed of dienst? Dan moet je ook een IC-opgave (Intracommunautaire Opgaaf) indienen
Als klant (je ontvangt een factuur met verlegde btw):
  • Je rekent zelf de btw aan in je aangifte, vb. via vak 55 of 56.
  • Heb je recht op aftrek? Dan geef je de btw ook op als aftrekbare btw in vak 59.
  • In dat geval is er sprake van een ‘nuloperatie’: je betaalt niets, maar de btw wordt wel correct geboekt.
Bij PIA Group zorgen we ervoor dat deze boekingen en aangiftes foutloos verlopen. We controleren of de facturen juist zijn opgesteld, zorgen voor een correcte verwerking in de boekhouding, en bewaken de deadlines van je btw-aangiftes. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over verlegde btw – zelfs niet in complexe dossiers.

Wat als je btw foutief verlegt – of net niet?

Een fout in de btw-verlegging kan financiële gevolgen hebben, voor zowel leverancier als klant. Daarom is het cruciaal om het meteen juist te doen.

1)     Verlegde btw toegepast terwijl het niet mocht?

Dan riskeer je dat je alsnog btw moet betalen aan de fiscus, eventueel met boetes en interesten erbovenop.

2)     Btw verlegd vergeten terwijl het wél verplicht was?

Dan mag je klant de btw mogelijk niet aftrekken, én kan de fiscus jou verplichten om ze alsnog aan te rekenen en door te storten. Ook dat kan leiden tot boetes.

Zeker zijn van een correcte verwerking? Reken op PIA Group!

Bij PIA Group volgen onze boekhouders en btw-experts de btw-wetgeving op de voet. Zelfs als die – zoals bij btw-verlegging – regelmatig wijzigt of per sector verschilt. We zorgen ervoor dat:
  • Jouw facturen correct zijn opgesteld
  • De btw correct verwerkt wordt in de aangiftes
  • Alles op tijd gebeurt, zonder boetes of onaangename verrassingen
Zo kan jij je focussen op je zaak, terwijl wij de fiscale spelregels voor jou bewaken.

Meer weten over onze diensten?

We helpen je graag verder.

Contacteer ons