Let op: deze nieuwe wijzigingen in de btw-procedure worden (voorlopig) met een jaar uitgesteld. Onderstaande zaken gelden dus niet langen vanaf 01/01/2024, maar vanaf 01/01/2025! |
Er is een nieuw wetsvoorstel dat belangrijke wijzigingen in de toekomstige aangifteverplichtingen, teruggaven en de btw-procedure met zich meebrengt. Zo wordt het vanaf 01/01/2024 nóg belangrijker om de nodige documenten voor de btw-aangifte tijdig aan te leveren aan je boekhouder.
Het belang van de nieuwe wijzigingen
De nieuwe wijzigingen in de btw-procedure worden vanaf 1 januari 2024 ingevoerd. Naast “stroomlijning” heeft deze hervorming vooral tot gevolg dat je de btw-verplichtingen strikter moeten naleven en je bij niet-naleving zwaarder worden bestraft. Vooral de tijdige indiening van de periodieke btw-aangiften wordt na deze hervorming een prioritair administratief gegeven.
Deze wijzigingen zijn dus niet alleen belangrijk voor je PIA-accountant die je periodieke btw-aangiften moet indienen, maar ook voor jou omdat je ze voorbereidt. Je PIA-accountant is namelijk afhankelijk van de aanlevering van de nodige documenten om de periodieke btw-aangifte tijdig voor te bereiden en in te dienen.
De belangrijkste wijzigingen op een rijtje
Het tijdig indienen van jouw periodieke btw-aangifte is sinds 01/01/2023 nog belangrijker geworden. Bij een laattijdige indiening wordt de verjaringstermijn namelijk verlengd van 3 naar 4 jaar.
In maart 2023 is er verder ook een nieuw wetsvoorstel goedgekeurd dat een ingrijpende hervorming van de btw-ketting doorvoert. We geven je een overzicht van de belangrijkste wijzigingen:
1. Afschaffing tolerantie voor laattijdige indiening periodieke btw-aangiften
De wettelijke indieningsdeadline voor periodieke btw-aangiften is de 20ste van de maand volgend op het aangiftetijdvak. Momenteel geldt er een administratieve tolerantie van een laattijdige indiening. Dit betekent dat er geen gevolgen zijn zolang de btw-aangifte op of vóór de 10e van de tweede maand volgend op het aangiftetijdvak wordt ingediend. Een voorbeeld: wanneer de wettelijke indieningsdeadline van de btw-kwartaalaangifte 20/04/2023 is, zijn er momenteel geen negatieve gevolgen als de aangifte vóór of op 10/05/2023 wordt ingediend.
Vanaf 01/01/2024 wordt deze tolerantie afgeschaft. Zo zullen er meteen boetes opgelegd worden als de btw-aangifte na de wettelijke indieningsdeadline wordt ingediend.
2. Verlengde indieningstermijn voor kwartaalaangevers
De wettelijke deadline voor het indienen van je kwartaalaangiften wordt vanaf 01/01/2024 verschoven van de 20ste naar de 25ste van de maand volgend op het aangiftetijdvak. Belangrijk om te vermelden is dat deze verlening alleen van toepassing is op de kwartaalaangiften. Voor de maandaangiften blijft de indieningstermijn dus ongewijzigd.
3. Terugvragen btw op maandbasis voor maandaangevers
Ben je een maandaangevers. Dan kun je momenteel je btw-tegoed alleen maar op kwartaalbasis terugvragen, tenzij je hiervoor een specifieke vergunning van de fiscus hebt gekregen. Omdat alle maandaangevers vanaf 01/01/2024 hun btw-tegoed op maandbasis zullen kunnen terugvragen aan de fiscus, is deze vergunning binnenkort niet langer vereist.
4. De provisierekening vervangt de rekening-courant
De gekende rekening-courant wordt afgeschaft en vervangen door een nieuwe tool genaamd “de provisierekening btw”. Dit zal zorgen voor een hogere graad van automatisering en centralisering bij de diensten van Inning en Invordering. Omdat we vanaf 01/01/2024 werken met de provisierekening, wordt er ook komaf gemaakt met de stroeve ‘bijzondere btw-rekening’. Zo wordt de betaling van btw-schulden via domiciliering een optie. Ook de aanzuivering van andere fiscale schulden met geld op de provisierekening btw zou een mogelijkheid worden vanaf 01/01/2024.
5. Een nieuw sanctiemechanisme
Bij het nieuwe sanctiemechanisme zal de btw-plichtige, die een laattijdige of geen aangifte heeft ingediend, na 3 maanden een voorstel van vervangende aangifte opgelegd krijgen. Deze aangifte is gebaseerd op de zwaarste aangifte uit de voorbije 12 maanden en bedraagt minimum 2.100 euro te betalen btw. Als de belastingplichtige binnen de termijn van 1 maand na de kennisgeving van het voorstel geen correcte btw-aangifte indient of betaalt, wordt de vervangende aangifte definitief.
6. Gewijzigde teruggaafprocedure
Vanaf 01/01/2024 zal de aanvraag tot teruggaaf alleen betrekking hebben op de laatst ingediende btw-aangifte. Historisch opgebouwde tegoeden uit vorige aangiftes zal je via een speciale aparte procedure moeten terugvragen. Maar let op: je hebt hier pas recht op wanneer dit tegoed minstens 50 EUR bedraagt en je als belastingplichtige jouw btw-aangiften van de voorbije zes maanden tijdig hebt ingediend. Het tijdig indienen van je btw-aangiften is nu dus nóg belangrijke, want alleen dan kom je in aanmerking voor de teruggaaf van tegoeden.
7. Invoering dwingende antwoordtermijn
Een belastingplichtige zal vanaf 01/01/2024 verplicht zijn om binnen de maand te antwoorden op een schriftelijke vraag om inlichtingen van de btw-administratie. Als je deze termijn niet respecteert, loop je als belastingplichtige het gevaar op enkele consequenties. Denk hierbij maar aan: een dwangsom, inhouding btw-tegoed, verwerping recht op aftrek betrokken aangifteperiode, ambtshalve aanslag, boete…
De fiscus kan deze antwoordtermijn inkorten tot 10 dagen als de rechten van de Belgische Schatkist in het gevaar zijn of wanneer de vraag om inlichtingen betrekking heeft op een verzoek om teruggaaf door middel van de periodieke btw-aangifte.
Ook een verlenging van de antwoordtermijn is mogelijk, maar alleen bij “gegronde redenen”. Hierbij moet men een akkoord verkrijgen van het bevoegde btw-kantoor.
Het is duidelijk: vanaf 1 januari 2024 zijn er heel wat nieuwe wijzigingen in de btw-procedure. Heb je na het lezen van dit artikel vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een PIA-kantoor in jouw buurt. Onze btw-experts helpen je graag verder.
Gerelateerd nieuws
Ontdek al het nieuwsMeer weten over onze diensten?
We helpen je graag verder.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief