Welke impact kan een btw-vrijstelling op mijn onderneming hebben?
“Wat is een vrijstelling van btw en welke impact kan zij op mij hebben? En wanneer moet ik deze vrijstelling dan toepassen?” Het zijn allemaal vragen waar jij als ondernemer misschien niet onmiddellijk het antwoord op weet. Gelukkig kan je hiervoor terecht bij onze PIA-experts. Doordat ze jouw unieke ondernemersverhaal op hun duimpje kennen, weten ze ongetwijfeld waar jij recht op hebt of wat jouw verplichtingen zijn!
De btw-vrijstelling, wat is dat?
Als ondernemer in België ben je normaal gesproken onderhevig aan de btw-wetgeving. Maar het is niet uitgesloten dat jouw bedrijf een uitzondering op de regel is. In dat geval geniet je van een btw-vrijstelling. Maar wat houdt dat nu precies in?
Zoals het woord zelf al zegt, moet je dankzij een vrijstelling van btw geen rekening houden met de btw bij de economische handelingen van jouw onderneming. Je bent voor de duidelijkheid wél onderhevig aan de btw-wetgeving, maar je mag geen btw aanrekenen of aftrekken.
Een voordeel of toch een nadeel?
Het grootste voordeel dat jij als volledig vrijgestelde belastingplichtige hierdoor hebt, is tijdswinst. Je moet heel wat fiscale en administratieve btw-verplichtingen niet vervullen. Zo hoef je bijvoorbeeld geen periodieke btw-aangiften in te dienen. Voor afnemers die geen of slechts deels recht op aftrek hebben, ben je eveneens “goedkoper” doordat je geen btw aanrekent.
Maar wat velen niet weten, is dat je de btw-vrijstelling moet toepassen. Doe je dat niet? Dan reken je onterecht btw aan, die niet aftrekbaar is voor je klant. Een tweede nadeel is dat je als belastingplichtige de btw die je aan je leveranciers hebt betaald in geen enkel geval in mindering kan brengen. Of deze vrijstelling zo’n voordeel is, valt dus nog te bezien.
Een overzicht van de btw-vrijstellingen.
Ben je bijvoorbeeld actief in de socio-culturele, financiële of medische sector? Dan bestaat de kans dat je de vrijstelling van btw moet toepassen. We verduidelijken deze even voor je:
- De medische en zorgsector
Denk aan artsen, tandartsen, podologie, ziekenhuis en psychiatrische instellingen, bejaardenzorg,…
Opgelet: de btw-vrijstelling geldt enkel voor therapeutische behandelingen. Op esthetische behandelingen ben je wél btw verschuldigd.
- De sociaal-culturele sector
Hieronder vallen voordrachtgevers, acteurs, organisatoren van concerten, bibliotheken en ga zo maar door.
- De financiële sector
Zowel de verzekeringssector als de bank- en financiële sector horen hierbij.
Verder is het belangrijk dat je weet dat er nog tal van andere vrijstellingen bestaan. Denk bijvoorbeeld aan welbepaalde omstandigheden in het onderwijs of de verhuur en/of verkoop van onroerende goederen.
Gemengd btw-plichtig.
Zoals je ziet, zijn er heel wat mogelijkheden waarbij je onder de regeling van de btw-vrijstelling kan vallen. Maar daar stopt het verhaal niet. Zo kan je ook gemengd btw-plichtig zijn, waarbij je zowel vrijgestelde als btw-belaste handelingen verricht. Daarnaast kan je in sommige gevallen ook opteren voor de vrijstellingsregel voor kleine ondernemingen. En dan hebben we het nog niet gehad over de vrijstellingen met behoud van recht op aftrek.
Ben je een gemengd belastingplichtige? Dan kan je jezelf ook de vraag stellen welke aftrekberekeningsmethode voor jou het voordeligste is. Het algemene verhoudingsgetal en de methode van het werkelijke gebruik leiden tot verschillende resultaten. De voordeligste methode hangt dus steeds van jouw concrete situatie af.
Jouw PIA expert wijst je de weg.
Het verhaal van de btw-vrijstelling is allesbehalve eenduidig. Word je hierin graag op een persoonlijke, maar professionele manier geholpen? Blijf dan niet bij de pakken zitten en contacteer onze btw- experts.
Meer weten over onze diensten?
We helpen je graag verder.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief