Bezoldiging: een klassieker met impact
Je vennootschap kan je een bezoldiging toekennen. Dit inkomen wordt progressief belast in de personenbelasting (tussen 25% en 50%) en er zijn sociale bijdragen ( tot 20,5%) op verschuldigd. Vanuit fiscaal oogpunt dus wel een dure oplossing. Het is dus beter het loon beperkt te houden en af te stemmen met de belastingdruk in de vennootschap.
Dividend: winstuitkering aan jezelf
Als aandeelhouder kan je jezelf een dividend uitkeren. Zonder fiscale optimalisatie betaal je hierop 30% roerende voorheffing, maar er zijn verschillende optimalisaties mogelijk om dit te beperken tot 15% of zelf 10% via de VVPRbis-regeling of de aanleg van de liquidatiereserve. U dient hiervoor wel rekening te houden met een bepaalde wachttermijn alvorens te kunnen uitkeren.
Daarnaast dien je bij een BV of CV te voldoen aan de balanstest en de liquiditeitstest.
Forfaitaire onkostenvergoeding: belastingvrij voordeel
Onkosten die je maakt voor je beroep kunnen forfaitair terugbetaald worden door je vennootschap, ook als ze in werkelijkheid lager liggen. Denk aan dagvergoedingen voor professionele verplaatsingen of een vergoeding voor thuiswerk. Dit bedrag is voor jou belastingvrij en aftrekbaar voor je vennootschap als ze opgenomen worden op de fiche bedrijfsleiderbezoldiging 281.20.
Huurinkomsten: verhuur aan je vennootschap
Je kan je werkruimte thuis verhuren aan je vennootschap. De huur wordt belast in de personenbelasting, maar je mag een forfaitaire kostenaftrek toepassen (tot 40%) en er zijn geen sociale bijdragen op verschuldigd. Opgelet de maximale huurprijs hangt af van het kadastraal inkomen, indien het bedrag te hoog is kan het geherkwalificeerd worden als loon.
Geld lenen van je vennootschap: rekening-courant
Je vennootschap kan je geld lenen via een rekening-courant. Dit is niet kosteloos: een renteloze lening of een lening tegen een te lage rente leidt tot een belastbaar voordeel van alle aard. Voor 2024 bedraagt de referentie-interestvoet 6,25% voor leningen zonder vaste looptijd en 6,80% voor leningen met een vaste looptijd.
Kapitaalvermindering/terugbetaling van de inbreng: een alternatieve uitkering
Kapitaal uitkeren via een kapitaalvermindering, of de uitkering van beschikbaar gemaakte inbrengen na de statutenwijzigingen van de afgelopen jaren bij kapitaal loze vennootschappen, is mogelijk. Hou er wel rekening mee dat sinds 2018 dit niet meer volledig belastingvrij kan als er belaste winsten op de balans staan, liquidatiereserves tellen echter niet mee voor de pro rata berekening, waardoor hier vaak opportuniteiten zijn.
Individuele pensioentoezegging (IPT): slim pensioensparen
Een IPT laat je toe een aanvullend pensioen op te bouwen via je vennootschap. De premies die de vennootschap stort zijn 100% aftrekbaar. De maximale premie hangt af van het loon die uitgekeerd wordt, de zogenaamde 80% regel. Er kan dus niet onbeperkt gestort worden.
Andere mogelijkheden
Naast deze zeven opties zijn er nog andere manieren om geld uit je vennootschap te halen, zoals geld lenen aan (in plaats van van) je vennootschap zodat u hierop intresten kan ontvangen, voor inkomstenjaar 2025 kan u 7,08% bruto intresten ontvangen vanuit uw vennootschap, hierop is er 30% roerende voorheffing verschuldigd.
Wat is de beste keuze?
Er is geen one-size-fits-all oplossing. De juiste strategie hangt af van je persoonlijke situatie, de financiële gezondheid van je vennootschap en je toekomstplannen. Vaak is een combinatie van meerdere technieken de slimste zet.
Gerelateerd nieuws
Ontdek al het nieuwsMeer weten over onze diensten?
We helpen je graag verder.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief